Izbor namještaja za dnevni boravak

Pri uređenju stana i odabiru namještaja za opremanje bilo koje prostorije u stanu ili kući, osnovna ideja je definirati njenu namjenu i u skladu s tim odabrati namještaj…

Jednom kada ste odabrali i namjestili osnovne komade namještaja, sve ostalo možete vremenom dopunjavati, unositi nove dekorativne detalje ili mijenjati stilove ovisno od raspoloženja, godišnjeg doba ili po nekim drugim kriterijima.

Namještaj birajte prije svega prema funkcionalnosti, načinu i svrhi upotrebe, a zatim prema veličini dnevne sobe i prema raspoloživim financijskim sredstvima.

Dnevni boravak može služiti isključivo za odmor, obiteljsko okupljanje, druženje sa prijateljima, ali ovisno od vaših potreba, tu možete smjestiti i blagovaonicu, radni kutak ili mali dječji kutak za igru.

Dobro uređena soba je ona koja ispunjava sve vaše potrebe, a u manjim domovima dnevni boravak je često multifunkcionalan.

Za multifunkcionalne dnevne sobe najbolje je odabrati otporan i robustan namještaj, koji je izrađen od materijala pogodnih za lako održavanje i čišćenje. To se posebno odnosi na obitelji sa malom djecom ili većim brojem članova, dok samci ili bračni parovi bez djece mogu sebi  priuštiti i osjetljivije komade namještaja.

Osim toga, pri uređenju dnevne sobe vodite računa o dimenzijama prostorije i napravite detaljan plan razmještaja. Mali prostori zahtjevaju više planiranja kako bi se dobila što optimalnija iskorištenost, pa su takve dnevne sobe u većini slučajeva i najbolje namještene i uređene.

Osnovu pri uređenju dnevne sobe čine fotelje, sofe, kauči ili kutne garniture, stolić, prostor za tv prijamnik i eventualno komode ili police. Nakon izbora tih komada namještaja možete prijeći na eventualne dodatne komade, dekoracije i osvjetljenje. Svaki komad namještaja mora se slagati sa ostatkom kako bi se izbjegla kaotičnost, a vrlo je važno odabrati i osobni stil dnevne sobe.

Iako postoji bezbroj tematskih načina uređenja i namještanja dnevnog boravka, svi se ipak svode na nekoliko osnovnih stilova, koji uključuju moderni, tradicionalni, casual i antikni stil.

Moderni stil namještaja karakteriziraju ravne linije i minimalizam, a od boja prevladavaju bijela, bež ili neka druga neutralna boja. Od materijala za izradu namještaja koristi se staklo, metal i sjajni glatki materijali, poput crne lakirane plastike.

Tradicionalni namještaj odiše elegancijom s tendencijom ozbiljnosti i formalnosti, a može uključivati detalje poput izrezbarenih ručki ili postavljenih i tapaciranih nogica fotelje. Boje variraju od perle do žarkih nijansi crvene ili drugih boja.

Casual namještaj poziva na opuštanje i odmor, a materijali su uglavnom išarani sitnim uzorcima.

Antikni namještaj bazira se uglavnom na francuskom, talijanskom i španjolskom stilu, a napravljen je od prirodnih materijala, uglavnom drveta, uz dominaciju teških zemljanih boja.