Održavanje posteljine

Koliko često je potrebno prati posteljinu?

Posteljinu koja se svakodnevno koristite bilo bi dobro prati barem svake dvije sedmice, a idealno bi bilo kada biste imali dva seta posteljine tako da ih svake sedmice mijenjate – na taj način biste ih duže održali novima.

Trebamo li svu posteljinu, bez obzira na sastav, prati na istoj temperaturi?

Perite sve posteljine na propisanoj temperaturi i zajedno. Perite plahte s plahtama, ručnike s ručnicima, ali ih ne perite skupa s drugim materijalima kako biste spriječili moguća oštećenja tkanine. Kako biste produžili vijek trajanja posteljine i održali je novom potrebno je da se pridržavate preporuka proizvođača.
Prilikom pranja pokušajte ne koristiti deterdžente koji sadrže hemikalije, izbjeljivače ili parfeme.

Izbjeljivač tkanine

Ne preporučujemo korištenje izbjeljivača tkanine. Oni hloridni oštećuju vlakna i vrlo brzo uzrokuju raspadanje tkanine. Preporučamo izbjeljivače na bazi kisika, oni su puno sigurniji i blaži za tkanine. Možete ih dodati kod pranja posteljine i ručnika.

Sušilice

Ukoliko posteljinu sušite u sušilici, pazite da se uvijek suši na najnižem nivou. Vrući zrak može oštetiti tkaninu. Ukoliko imate mogućnosti, sušenje posteljine na otvorenom je svakako bolja opcija.

Peglanje

Svu posteljinu možete peglati. Kako biste sebi olakšali posao peglajte dok je posteljina još pomalo vlažna. Od pomoći je svakako i prskalica s vodom ili neka druga sredstva koja Vam olakšavaju peglanje dodatnim vlaženjem tkanine. Svakako imajte na umu da je od svega najbolje koristiti običnu vodu jer što manje proizvoda nanosite na posteljinu to će posteljina biti očuvanija.