Presvlačenje namještaja

Ako ste se zasitili starog izgleda tekstila na foteljama i kaučima, te ako se tkanina vremenom oštetila ili izblijedjela, vrijeme je da razmislite o pretapeciranju namještaja.

Mijenjanjem tekstila na moguće je izmijeniti izgled cijelog prostora – do koje mjere ga želite promijeniti, ovisi isključivo o vama.

Iako će svi oblici klasičnog namještaja lijepo izgledati ‘obučeni’ u klasične tkanine karakteristične za to razdoblje, predlažemo da razmotrite i mogućnost tapeciranja u ‘savremenije’ tkanine. Primjerice, umjesto uobičajenog klasičnog, prugastog dezena, bidermajer kauč će izgledati vrlo originalno u jednobojnoj ljubičastoj ili žarko zelenoj boji. Također savjetujemo da razmotrite opcije miješanja različitog kolorita tapecirunga – primjerice, kauč u jednoj boji, dok će fotelje biti u drugoj. Ipak, ovdje sugeriramo da se ‘zadrži’ u osnovnim stilskim gabaritima, tj. u ovakvoj varijanti nije preporučljivo miješati klasične i savremene dezene tkanine.

U svim klasičnim, ali i savremenim stanovima, lijepo će izgledati ako se tapecira samo jedan komad namještaja – obično je to neka reprezentativnija starija fotelja ili samo tabure. Kako je u trendu miješanje stilova, predlažemo da u minimalistički uređene stanove smjestite jednu antiknu fotelju ili sofu u bilo kojoj klasičnoj varijanti. Kako će ovaj dio namještaja ‘odskakati’ od ostatka prostora, predlažemo da za njega nađete neko posebno mjesto gdje će biti lako uočljiv i udaljen od ostatka namještaja.

U minimalističkim uređenim spavaćim sobama lijepo će izgledati starinska fotelja s prugastim tapecirungom neutralne palete, smještena u ugao sobe. Kako je u trendu crno-bijela kombinacija, predlažemo da za namještaj tamnije drvene konstrukcije koristite tekstile u kontrasnom koloritu. Ovo posebno vrijedi za tamni drveni namještaj prekriven lakom visokog sjaja. Alternativno, namještaj svijetlog ili u bijelo obojenog drva izvrsno će izgledati ako ga tapecirate u tekstil iste svijetle nijanse. Karirani dezen tekstila najljepše će izgledati na namještaju bez naglašenih drvenih okvira. Uz takav namještaj koristite jednobojne tepihe ili one jednostavnih, nenametljivih motiva.

Za one sklonije eksperimentiranju, savjetujemo da razmotre opciju da primjerice dio sofe ili fotelje pretapeciraju u jedan tekstil, dok će se naslon presvući u drugu tkaninu. Ako se odlučite za ovu varijantu, vodite računa da oba tekstila budu jednake debljine, kako bi se izbjeglo da teži materijal ‘vuče’ tanji, uzrokujući oštećenja. Također se pobrinite da kolorit i motivi u oba materijala budu estetski usklađeni.

Opći savjeti

• Prilikom kupovine tekstila za tapeciranje, provjerite u trgovini da je doista riječ o materijalu za tapeciranje (ovaj materijal morao bi biti posebno čvrst).

• Tapecirung s dezenom u drugom koloritu zahvalniji je za održavanje od svijetlog i jednobojnog.

• Provjerite da li je prilikom tapeciranja potrebno i dodatno spužvom ‘pojačati’ udubljen dio sjedećeg namještaja.

• Tapeciranjem poklopca starih drvenih škrinja možete dobiti lijep i originalan dodatni prostor za sjedenje – ovakvo rješenje pokazat će se naročito dobrim u spavaćim sobama, gdje se takve škrinje mogu postaviti odmah uz donji rub kreveta (idealno, škrinja će biti niža ili visine kreveta, nikako viša!)

• Uz sjedeći namještaj, tapecirati se mogu i drugi elementi u interijeru, primjerice, vrata. Ovakvo rješenje danas je sve popularnije!

• Tapecirane dekorativne jastučiće dodatno osvježite resicama!