Vrste materijala

Prilikom potrage za odgovarajućim mebl-štofom za nove garniture nije, na kraju krajeva, bitna samo boja. Nešto što na prvi pogled izgleda odlično brzo može da se pretvori u skupo razočaranje ako materijal ne odgovara namjeni.

U principu važi to da su sintetičke ili mješovite tkanine otpornije na habanje od tkanina izrađenih samo od prirodnih vlakana. Važno je znati i to da farmerke, sa svojim tvrdim šavovima, nitnama i često modom uslovljenom nedovoljno postojanom bojom, spadaju u „prirodne neprijatelje” mebl-štofova. Ali i tanušne i nježne ženske najlon-čarape deluju kao šmirgla i uništavaju mebl-štof.

Pamuk

Na etiketi se ovaj prirodni materijal prepoznaje po skraćenicama CO ili BW. On je čvrst i otporan na habanje, a već prema načinu obrade može delovati svilenkasto i sjajno ili neupadljivo, mehko ili grubo. Pamuk se često koristi u tkaninama mješovitog sastava, na primer sa viskozom.

Žakar

Visokokvalitetan, ali ne naročito otporan štof, čija je mustra dobijena tkanjem, a ne štampanjem.

Lan

Lanene tkanine dopuštaju namještaju da diše. Otporne su na habanje, ljeti hlade, a zimi griju. Lan je, nažalost, sklon stvaranju čvorića i teško se čisti. Lakše se održava tkanina od mješavine lana i pamuka, pri čemu procenat lana mora da iznosi najmanje 40 odsto.

Mikrofiber

Materijali od ovih hemijskih vlakana spadaju u najomiljenije mebl-štofove zbog otpornosti na habanje, lahkog održavanja i zato što su prijatni za kožu.

Vuna

Gotovo jedini prirodni materijal koji se koristi bez ikakvih vještačkih dodataka. Po prirodi je takav da prljavština ne prijanja za njega, postojanog je oblika i teško zapaljiv. Pored toga, u stanju je da prima i propušta vlagu, a da sam ne djeluje vlažno. Zbog ovih osobina, čista runska vuna je jedan od najskupljih materijala.

Svila

Nit svilenih buba je čvršća i elastičnija nego što se često pretpostavlja. Svileni štofovi imaju prirodni sjaj i čine da namještaj izgleda naročito kvalitetno. Ovaj materijal je, međutim, osjetljiv na znoj, slabo je otporan na habanje i nema dobru postojanost boja.

Velur

Materijali sa sitnim uspravnim vlaknima nazivaju se velurima. Mogu biti prirodni i veštački. Ovakav materijal je mehak, otporan na habanje, prljavština za njega slabo prijanja, ali na većini ovakvih tkanina ostaju tragovi upotrebe.