Kako odabrati krevet po vašoj mjeri

Dobar san nema cijenu, a prednosti dobrog odabira ili posljedice lošeg osjećat ćete svaki dan. Produktivnost, raspoloženje, bolovi u leđima, neispavanost, kvaliteta sna – sve to ovisi o madracu, jastuku, ali i krevetu na kojem spavate.

Kreveti se razlikuju po obliku, bojama, materijalima vanjske konstrukcije i dimenzijama. Kvalitetan krevet trebao bi biti udoban, čvrst i dovoljno prostran.

U spavaćim sobama su najčešće bračni kreveti standardnih dimenzija, a neki proizvođači nude i mogućnost izrade izvanstandardnih modela. To je osobito korisno kada je prostorija izrazito velika ili pak mala. Imate li spavaću sobu velike kvadrature, predlažemo veći model s izraženim uzglavljem ili se poigrajte pozicijom – zašto ga ne biste smjestiti u sredinu prostorije?

Ako je vaša spavaća soba mala, predlažemo da birate modele sa skladišnim prostorom u konstrukciji – u malim prostorima nikad dovoljno prostora sa spremanje, zar ne?

Samostalan krevet ili krevet koji s policama i ormarom čini jednu cjelinu, kovani ili drveni, masivnijih ili laganijih okvira, sa ili bez regulacije podizanja i spuštanja uzglavlja i nogu – neovisno o modelu i funkcijama, krevet je središnji element i bez njega nema niti spavaće sobe.

Konačan izbor uvelike će ovisiti o stilu uređenja, no sljedećih nekoliko modela i pozicija danas su vrlo popularne:

1. U velikim spavaćim sobama krevet se ne mora uzglavljem postavljati uz zid, već se može smjestiti u samo središte sobe
2. Originalne i zabavne dizajnerske ideje nisu zaobišle ni krevete – od kreveta koji se ljuljaju poput stolice ili pak kreveti s visokim uzglavljima futurističkih linija koja se protežu preko čitave dužne kreveta.
3. Vodeni kreveti u posljednje su vrijeme sve popularniji i vraćaju se na velika vrata, naročito u domovima mlađih parova.
4. Ako za to postoje prostorne mogućnosti, krevet je dobro postaviti s uzglavljem na sjever.