Kupiti gotovu kuhinju ili raditi je po mjeri…

Prednosti i mane gotove kuhinje

Ako se odlučite za kupovnu, gotovu, kuhinju definitivno ćete jeftinije proći nego da radite kuhinju po mjeri. Ali u većini slučajeva, okovi za ladice, push sistemi, podizni okovi za kuhinjske ormariće, štoperi i ostalo neće biti vrhunske kvalitete, nego prosječne. Ako nemate namjeru provoditi puno vremena u kuhinji, onda je gotova kuhinja odabir za vas.

Također, jako je teško kupiti gotovu kuhinju koja će biti iste širine ili visine prostora u koji ste namijenili staviti kuhinju. U takvim situacijama je dobro unaprijed provjeriti koje dodatke za kuhinju možete nabaviti kako biste popunili “rupe”.

Veliki plus za kupnju gotove kuhinje je što ćete vidjeti kuhinju, opipati i provjeriti sve što vas zanima već u trgovini i neće biti nikakvih nedoumica kad kuhinja stigne. Ali, prije kupnje u trgovini, provjerite koliki je rok isporuke i je li montaža uključena u cijenu.

Što trebate znati o kuhinji po mjeri?

Kuhinje po mjeri su najbolje rješenje za ljude koji imaju viziju svoje kuhinje i koji nemaju namjeru mijenjati kuhinju za par godina. One mogu izdržati dvadeset i više godina ako se održavaju tako da je to dobro ulaganje za nekoga tko zna što želi.

Kuhinja po mjeri se inače preporučuje svima kome klasična visina kuhinjske ploče ili gornjih elemenata na odgovara. Ili bi željeli elemente koji nisu standardni. Prije uplate avansa, obavezno tražite nacrt kuhinje kako biste si mogli dočarati što ćete dobiti. Većina novih stolarija radi 3D nacrte koji su jako vjerodostojni.

Kod izrade kuhinje po mjeri, pripremite se da je to proces i projekt koji ovisi samo o vama. Izbor je velik, puno veći nego što možete zamisliti – odabir fronti, kuhinjske ploče, tip ormarića, s led svjetlima ili bez, duboke, plitke ili duple ladice i još bezbroj sitnica o kojima treba razmisliti prije izrade.

Nemojte zaboraviti da cijena kuhinje po mjeri ovisi i o veličini kuhinje. Ako imate jako velik prostor, probajte kombinirati kuhinju s dodatnim elementima koji će poslužiti kao ukras ili funkcionalnim komadima gotovog namještaja neutralne boje koji će odgovarati svim kuhinjama. Npr., metalni držač za boce ili zidne police. Sve ovisi o vašem ukusu u hrani i piću, namirnicama koje jedete i kako ih čuvate.